Wijkbewoners en (ex)dak- en thuislozen
Arnhem en Nijmegen
Wijkbewoners en (ex)dak- en thuislozen
Arnhem en Nijmegen
Er bestaan veel stigma’s over mensen die dak- en/of thuisloos zijn. Sommige mensen denken dat alle daklozen een verslavingsverleden hebben of crimineel zijn. Er is grote behoefte om dit negatieve beeld bespreekbaar te maken.
Acceptatie in de wijk
Ons project ‘Straatzaken in de wijk’ is gericht op het in gesprek gaan over (zelf)stigma op een laagdrempelige en toegankelijke manier. Dit heeft als doel om meer openheid, bewustwording en begrip te creëren rondom dak- en thuisloosheid. Dit bevordert de acceptatie in de wijk.
Ludieke activiteiten
In een periode van 10 maanden organiseren ervaringsdeskundige dak- en thuislozen samen met wijkbewoners in Arnhem en Nijmegen 16 activiteiten in 3 verschillende wijken. Het gaat om laagdrempelige en soms ook ludieke ontmoetingen waarbij iedereen in de wijk van harte welkom is. Tijdens de diverse activiteiten worden de StigmaTools ingezet als methodiek.
Elkaars wereld leren kennen
Door de ontmoetingen tussen mensen uit de wijk, de vrijwilligers en (ex) dak- en thuislozen, leert men elkaars wereld kennen, krijgen dak- en thuislozen een gezicht in de wijk en worden stigma’s verminderd. De acceptatie in de wijk wordt bevorderd. De dak- en thuislozen voelen zich weer gezien en het sociale en psychische welzijn is verbeterd.
Of het nu een praatje bij de soepkar in Arnhem is, een kerstbal met een wens of een buddy voor een jongere zonder thuis of dak boven zijn hoofd. Stuk voor stuk zijn de activiteiten van Straatzaken in de Wijk bedoeld om verder te kijken. Voorbij vooroordelen en stigma.
Lees hier het hele artikel.
Uit de interviewreeks Lokale initiatieven dak- en thuisloosheid van ZonMw.
Uit het rapport van de beoordelingscommissie: ‘’wij vinden uw project passend bij de ambities van ons programma en geven uw subsidieaanvraag als eindoordeel: zeer goed. De commissie is van mening dat uw project een belangrijke meerwaarde heeft voor het tegengaan van stigma en bevorderen van acceptatie in de wijk".
Een initiatief van StraatZaken Arnhem, netwerk van mensen die zelf dak- en/of thuisloos zijn (geweest). Samen met wijkbewoners en ervaringsdeskundige vrijwilligers van Vitale Verbindingen, De Nieuwe Hommel, Inloophuis St Marten en Klarendal, het Jonahuis, Maatschappelijke opvang Het Droombankje, 24 uurs opvang Schependomlaan Nijmegen en Iriscovery.
Projectleider: Daniëlle Groeneveld (Zorgbelang Inclusief)
Project coördinatie: Ab van Haren (StraatZaken)
Projectmedewerkers: Fay Bolck en Leo de Waal (StraatZaken)
Dak- en thuislozen maken mede het gemeentelijk beleid voor de doelgroep.