Ervaringsdeskundigen, cliënten, zorgprofessionals, wijkbewoners, studenten, docenten, beleidsmedewerkers.
Nederland
Ervaringsdeskundigen, cliënten, zorgprofessionals, wijkbewoners, studenten, docenten, beleidsmedewerkers.
Nederland
Mensen met een psychische aandoening krijgen vaak te maken met onbekendheid, onbegrip en vooroordelen, ook wel stigma genoemd.
Stigmatisering is voor mensen met een psychische aandoening een grote barrière voor herstel. Het is een hardnekkig probleem en er is grote behoefte om stigma bespreekbaar te maken. Door (zelf)stigmatisering ervaren mensen onder meer angst, inkomensverlies, werkloosheid, verkleinen sociaal netwerk, depressieve symptomen.
Het doel van het project StigmaTools is om op laagdrempelige en toegankelijke manier in gesprek te raken over (zelf)stigma. Met behulp van 20 StigmaTools wordt meer openheid, bewustwording, begrip, herstel en sociale inclusie nagestreefd.
Binnen 1,5 jaar zijn 45 ervaringsdeskundigen getraind. Zowel ervaringsdeskundige vrijwilligers, maar zeker ook zorgprofessionals die hun ervaringsdeskundigheid inzetten.
Er zijn ruim 40 gespreksbijeenkomsten geweest met de StigmaTools, waarbij er ruim 850 mensen bereikt zijn in 14 gemeenten in Gelderland en Overijssel.
Impact
De inzet van StigmaTools door getrainde ervaringsdeskundigen (ex-cliënten en zorgprofessionals) is een nieuwe manier van belangenbehartiging én lotgenotencontact: in gesprek gaan over wat stigma is en wat de gevolgen ervan zijn, versterkt de eigenwaarde van de mensen met een psychische kwetsbaarheid en opent de ogen van wijkbewoners, werkgevers, collega’s, professionals, beleidsmakers. De inzet van ervaringsdeskundigheid bij zorgprofessionals heeft een meerwaarde op de kwaliteit van zorg.
Door inzet van de StigmaTools kun je de kwaliteit van leven verbeteren. De tools zijn effectief in het verminderen van (zelf)stigmatisering als ze worden ingezet volgens een specifieke methode.
PGOsupport zet projecten en initiatieven in het zonnetje die met gezamenlijke inzet van het patiëntenperspectief impact hebben op de kwaliteit van zorg en/of kwaliteit van leven.
Een deskundige jury heeft uit alle inzendingen voor de Impactprijs 2020 14 projecten genomineerd. Tijdens de online talkshow op donderdag 1 oktober 2020 zijn de winnende projecten bekend gemaakt.
De juryprijzen gingen naar stichting Zorgbelang Inclusief met het project 'StigmaTools met impact', Jeugdreuma Vereniging Nederland met 'Onderzoeksagenda Jeugdreuma' en BVN - Borstkankervereniging Nederland met 'Implementatie
time-out en gedeelde besluitvorming bij borstkanker'. Stichting Zorgeloos naar School won de publieksprijs met de 'Doe-het-samen-gidsen Zorgeloos naar school'.
StigmaTools is een samenwerkingsproject met Ixta Noa, IrisZorg en De Bagagedrager.
Dit project is mede mogelijk gemaakt door subsidie van ZonMw.
Hoe bespreek je onvrijwillige zorg binnen zorgorganisaties? Onze gesprekskaarten helpen daarbij.