Voor kwetsbare aanstaande en jonge ouders en hun kinderen
Gelderland-Midden
Samen bouwen aan een gezonde en kansrijke toekomst
Voor kwetsbare aanstaande en jonge ouders en hun kinderen
Gelderland-Midden
De MamaWegwijzer is bedoeld om de ondersteuning van kwetsbare (aanstaande) ouders en hun kinderen te verbeteren. Het is een initiatief van ervaringsdeskundige moeders. Tijdens interviews met jonge moeders met een verhoogde kwetsbaarheid bleek dat er veel behoefte was aan een telefoonnummer dat altijd bereikbaar is. Een telefoonnummer waar je naar toe kunt bellen voor vragen over zwangerschap en opvoeding. Twee ervaringsdeskundige moeders Subadhra en Daniëlle, hebben een eerste concept gemaakt. Zo is de MamaWegwijzer ontstaan.
Als poster beschikbaar
De MamaWegwijzer is als poster op te hangen. Op de poster kun je zelf nog telefoonnummers toevoegen.
Ik wilde nooit om hulp vragen. Ik dacht ik kan dit alleen. Tot het echt niet meer ging. Er kwam een gezinsondersteuner bij mij thuis die naar mij luisterde, met mij meedacht, zorgde voor overzicht in wat er gebeuren moest. Dat was fijn, had ik dit maar eerder gedaan!
De eerste duizend dagen van een mensenleven zijn essentieel voor een gezonde ontwikkeling en bepalend voor toekomstige levenskansen. Het project 'De beste start voor ieder kind' is erop gericht om risico's tijdens de zwangerschap en in de vroege kinderjaren zo snel mogelijk te herkennen en bij problemen snel en effectief in te grijpen.
Samenhangend netwerk
Het doel is om de ondersteuning van kwetsbare (aanstaande) ouders en hun kinderen te verbeteren. Dit streven we na door een samenhangend netwerk op te zetten tussen eerstelijns- en tweedelijnsgeboortezorg, kraamzorg, jeugdgezondheidszorg, huisartsen, medisch maatschappelijk werk, sociale wijkteams, Centrum Jeugd en Gezin, Mee Gelderse Poort en de gemeenten Ede, Arnhem en Duiven.
Elkaar weten te vinden
Gedurende dit project worden er effectieve werkafspraken gemaakt, zodat men elkaar makkelijker kan vinden en optimaal gebruik kan maken van elkaars expertise.
Zorgbelang Inclusief heeft samen met ouders met een verhoogde kwetsbaarheid, een Adviesraad opgezet. De deelnemers denken mee over de hoofdlijnen en geven hun mening en advies. Zo sluit wát we doen, aan bij de wereld van de mensen om wie het gaat.
De Adviesraad neemt deel aan werk- en evaluatiesessies. Bovendien delen zij hun behoeften, verwachtingen, en ervaringen over de huidige en toekomstige zorg en ondersteuning in persoonlijke interviews en dialoogsessies met professionals. Zij krijgen begeleiding, coaching en ondersteuning van Zorgbelang Inclusief om te zorgen dat hun bijdrage tot hun recht komt.
Jongeren daadwerkelijk betrekken bij beleid en uitvoering binnen hun instelling