Huisartsenpraktijken werkzaam in kwetsbare wijken | Patiënten met lagere gezondheidsvaardigheden
Nederland
Huisartsenpraktijken werkzaam in kwetsbare wijken | Patiënten met lagere gezondheidsvaardigheden
Nederland
Wij zijn op zoek naar huisartsenpraktijken die de gesprekstool 'Een Ander Gesprek' (willen) inzetten. Wat helpt en wat helpt niet? Wat zijn redenen om de tool wel of niet in te zetten? Hoe ervaart de patiënt de inzet van de tool?
Klik op de button hieronder voor meer informatie over het onderzoek en hoe uw huisartsenpraktijk ook mee kan doen!
De gesprekstool ‘Een Ander Gesprek’ is in nauwe samenwerking met twee praktijkondersteuners GGZ ontwikkeld. Deze gesprekstool draagt bij aan het voeren van ‘het andere gesprek’ een nieuwe methode die door het institute of Positive Health ontwikkeld is. Het gaat erom dat zowel patiënt als hulpverlener op een gelijkwaardige manier met elkaar in gesprek gaan over de patiënt zijn/haar gezondheid. De gesprekstool ‘Een Ander Gesprek’ biedt een ingang om een ander gesprek te voeren door het inzetten van plaatjes. Het is laagdrempelig én de medewerker van de Huisartspraktijk stelt ook zichzelf kwetsbaar op. Het is een gelijkwaardige relatie.
De gesprekstool ‘Een Ander Gesprek’ is de achterzijde van het bordspel Alles op Tafel-Spelen met Positieve Gezondheid. Een spel dat op een laagdrempelige wijze mensen laat kennismaken met Positieve Gezondheid. Dit spel en de gesprekstool zijn ontwikkeld door zes organisaties in nauwe samenwerking met burgers met lagere gezondheidsvaardigheden en hulpverleners.
Bekijk hieronder het filmpje, waarbij Miriam van Koningsbruggen en Linda Pothaar toelichting geven over deze gesprekstool en de toepassingen voor de huisartsenpraktijk.
Miriam is POH – GGZ bij Huisartsenpraktijk Dovenetel Arnhem – Zuid.
Linda Pothaar is POH – GGZ bij Gezondheidscentrum Onder de Linden in Arnhem.
Miriam en Linda hebben deze gesprekstool uitgebreid getest en op basis van deze praktijkervaringen is deze gesprekstool doorontwikkeld, met als doel om op een andere manier in gesprek te gaan over Positieve Gezondheid.
Na de lancering van ‘Alles op Tafel- Spelen met Positieve Gezondheid’ in maart 2023 heeft het Arnhems Fonds Achterstandswijken 80 spellen uitgereikt aan huisartsenpraktijken werkend in en rondom Arnhem die te maken hebben met patiënten met lagere gezondheidsvaardigheden. Daarbij hebben diverse huisartspraktijken in Nederland uit eigen beweging de gesprekstool aangeschaft. Binnen dit project onderzoeken wij de volgende onderdelen bij bovenstaande huisartspraktijken.
Uiteindelijk komt er een visueel aantrekkelijk en door iedereen goed te begrijpen document dat de antwoorden op bovenstaande vragen laat zien. Met als doel dat andere Huisartspraktijken én patiënten daar hun voordeel mee kunnen doen.
‘Zo is een gesprek leuk in plaats van spannend’
‘Wat mooi, deze vraag zou ik je nooit gesteld hebben, zonder deze tool’