Iedereen in de regio Noordwest-Veluwe en Zeewolde
Regio Noordwest-Veluwe en Zeewolde
Iedereen in de regio Noordwest-Veluwe en Zeewolde
Regio Noordwest-Veluwe en Zeewolde
“Ik denk dat ik langer thuis kan blijven wonen door al die mensen die om me heen zijn.” Een citaat van een oudere die zorg en ondersteuning krijgt van GezondVeluwe. Dit samenwerkingsverband in Noordwest-Veluwe en Zeewolde wil de beste zorg, meer gezondheid en goede ondersteuning voor zijn 150.000 inwoners. Zorgbelang haalt daarvoor hun wensen en behoeften op.
Het cliënt- en patiëntperspectief
Vitale ouderen, Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) en Jeugd zijn drie van de zeven projecten van GezondVeluwe. Zorgbelang Inclusief brengt hierbij het cliënt- en patiëntperspectief in. Doel is dat de zorg en ondersteuning beter aansluit op de wensen en behoeften van de mensen die het nodig hebben. Dicht bij huis waar dat kan.
Wat hebt u in uw gemeente nodig om vitaal ouder te worden? Daarover ging ons onderzoek onder ouderen in vijf gemeenten. We combineerden interviews en schriftelijke vragenlijsten met dialoogbijeenkomsten bij gemeenten en zorginstellingen.
Ouderen hebben wensen en behoeften als: aanbod voor bewegen, samen doen, wonen, meedoen, hulp, luisteren. En: hulp bij keuzes maken en combineren van aanbod. De partijen van GezondVeluwe sluiten hier op aan. Ze werken intensiever samen en geven ouderen zo betere passende zorg en ondersteuning.
Eind juni 2021 is de eindevaluatie van de pilots praktijkondersteuner huisarts (POH)-jeugd gepresenteerd.
Waarom zijn de pilots een succes geworden? Kinderen en jeugdigen zijn tevreden over de POH-jeugd en de doelstellingen zijn behaald. De zorg is laagdrempeliger en tijdiger geworden. Ook gaat de triage en kortdurende hulp beter.
Het succes van de pilots is ook te zien aan het feit dat alle tien de huisartsenpraktijken verder gaan met het inzetten van een POH-jeugd. De pilots zullen, ook na deze evaluatie, worden voortgezet.
In Putten gaat Zorgbelang in gesprek met inwoners met een GGZ-problematiek, buurtbewoners, zorgverleners en welzijnsorganisaties. Mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen (EPA) wonen steeds vaker zelfstandig in de wijk. Soms gaat dat minder goed, bijvoorbeeld als zij een crisis doormaken. Buurtbewoners ervaren overlast. Wat kun je dan met elkaar doen om veiligheid te bieden? Hoe kun je verder in het dagelijks leven naar elkaar omzien? Praktisch doel van de gesprekken is om hierover straat- en wijkplannen te maken.
GezondVeluwe wil goede en betaalbare zorg en ondersteuning voor de 150.000 inwoners in de regio Noordwest-Veluwe en Zeewolde. Het is een initiatief van Ziekenhuis St Jansdal, Huisartsen Coöperatie Medicamus en Zorggroep Noordwest-Veluwe. Andere samenwerkingspartijenzijn zorg- en welzijnsaanbieders, gemeenten en zorgverzekeraars. En patiënten- cliëntenorganisaties zoals Zorgbelang Inclusief.
Website
Meer over de projecten en de samenwerking vind je op de website van GezondVeluwe.
Nieuwsbrief
Wil je het nieuws en de verhalen van GezondVeluwe volgen?
Klik hier voor de nieuwspagina en om je in te schrijven voor de nieuwsbrief.
Hoe bespreek je onvrijwillige zorg binnen zorgorganisaties? Onze gesprekskaarten helpen daarbij.