Mensen met een beperking die graag politiek actief willen zijn en blijven.
Gelderland
Mensen met een beperking die graag politiek actief willen zijn en blijven.
Gelderland
Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een ‘aanjaagteam’ ingesteld om de politieke participatie door mensen met een beperking’ te stimuleren. Zorgbelang Inclusief ondersteunt dit aanjaagteam. De leden van het team zetten zich in als ambassadeurs om de politiek en het bestuur meer inclusief en divers te maken. Dit doen zij door mensen met een beperking te ondersteunen bij politiek actief worden, maar ook door gemeenten, waterschappen en provincies te stimuleren zich toegankelijk op te stellen en effectieve vormen van ondersteuning te bieden.
Adviezen voor een toegankelijke politiek voor politieke partijen
Op basis van de ervaringen van het aanjaagteam hebben we verschillende handreikingen geschreven. Daarnaast zijn er diverse websites waar je terecht kunt voor informatie:
Handreiking: Adviezen voor een toegankelijke politiek
Actieplan Ambtsdragers met een beperking
Hoe word je politiek actief met een beperking?
Denk jij er weleens over na om actief aan de politiek deel te nemen?
In een politieke partij, als gemeenteraadslid, door mee te denken met de gemeente of als burgerraadslid? Mensen met een beperking nemen relatief weinig deel aan politieke activiteiten. Sommigen betwijfelen of het bij hen past, soms zijn er praktische belemmeringen (ondersteuning, financiële regelingen). Voor mensen met een beperking zijn onderstaande handreikingen beschikbaar:
Politiek actief met een beperking: waar krijg je mee te maken en hoe pak je het aan?
Handreiking: Hoe word je politiek actief met een beperking
Het aanjaagteam van politici met een beperking heeft het manifest 'Politieke participatie door mensen met een beperking' opgesteld. Dit manifest is inmiddels ondertekend door meer dan 30 (belangen)organisaties, politieke partijen en jongerenafdelingen van politieke partijen.
Op 7 februari 2023 werd het manifest aangeboden aan de voorzitter van de vaste commissie van de Tweede Kamer voor Binnenlandse Zaken. Lees meer en download het manifest
Het aanjaagteam van politici met een beperking biedt het manifest toegankelijke politiek aan in de Tweede Kamer. Onze collega’s Henk Beltman en Aan-Age Dijkstra ondersteunden afgelopen jaar het aanjaagteam en stelden met dit team het manifest op.
Marleen Sanderse, Tjarda Struik, Arjan Koerts en Rob van den Hoek overhandigden het manifest aan mevrouw K. Hagen, de voorzitter van de vaste Kamercommissie van Binnenlandse Zaken.
Onder andere Kamerleden Lisa Westerveld (GroenLinks), Daan de Kort (VVD), Zohair El Yassini (VVD), Caroline van der Plas (BBB) en Liane den Haan (GOUD) waren hierbij aanwezig.
Op 15 maart 2023 zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen. Ook voor mensen met een beperking doen de provincie en waterschap belangrijk werk. Wat doen provincie en waterschap nu eigenlijk precies voor toegankelijkheid? En hoe is het om hierin actief te zijn?
Arjan Koerts (voormalig Statenlid provincie Utrecht) en Rob van Den Hoek (lid algemeen bestuur Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden) vertellen over hun werk bij provincie en waterschap. Beiden zijn lid van het aanjaagteam van politici met een beperking.
Bekijk het filmpje hieronder.
‘’Van de circa 12.000 volksvertegenwoordigers en bestuurders heeft nog geen 0,5 % een structurele functionele beperking, terwijl dit voor 10 tot 15 % van de Nederlandse bevolking wel geldt. De drempel voor mensen met een beperking om politiek actief te worden en te blijven, is vaak hoog. Om hier verandering in te brengen, is het ‘Actieplan politieke ambtsdragers met een beperking’ opgesteld met als doel mensen met een beperking voor wat betreft de uitoefening van politieke functies in dezelfde uitgangspositie te brengen als mensen zonder beperking.”.
Uit gesprekken blijkt dat er behoefte is aan voorbeelden van politieke ambtsdragers met een beperking, zoals gemeenteraadsleden, wethouders of statenleden. Rolmodellen kunnen de interesse en participatie in politiek en bestuur van de doelgroep versterken en bevorderen.
Tjarda Struik was te gast bij Tijd voor Max op NPO 1. Tjarda won met Bartiméus Fonds de publiekpitch van 'Jouw idee op tv'. Het gaat hierbij om een serie over ondernemende mensen met een visuele beperking.
Daarnaast vertelt Tjarda -als lid van het aanjaagteam- wat dit team de komende tijd gaat ondernemen om meer mensen met een beperking actief te krijgen in de politiek.
Tjarda is aan het woord tussen de 9e en 15e minuut.
Bekijk hier de uitzending.
‘Het is belangrijk dat iedereen die dat wil mee kan doen aan politiek en bestuur. Voor mensen met een beperking is dat geen vanzelfsprekendheid. Mooi dat Marleen Sanderse, Arjan Koerts, Tjarda Struik en Rob van den Hoek zich vanuit hun eigen ervaring hiervoor inzetten.’
Mensen met een beperking enthousiast maken om zelf politiek actief te worden. Bijvoorbeeld door actief lid te worden van een politieke partij, zich aan te melden als gemeenteraadslid of statenlid, door het vervullen van de rol van fractieondersteuner enzovoort. Veel mensen met een beperking willen zich inzetten voor de samenleving en van betekenis zijn. Maar ze voelen aarzelingen, zowel in zichzelf als in de politieke cultuur. Rolmodellen als de leden van het aanjaagteam kunnen hen inspireren en helpen die aarzelingen te overwinnen.
Instanties (griffiers, provincies, waterschappen, politieke partijen, VNG etc.) informeren over de mogelijkheden om de politieke participatie door deze burgers te stimuleren en faciliteren. Bijvoorbeeld door ze te attenderen op technische ondersteuningsmogelijkheden (schrijftolk, helder taakgebruik, toegankelijker gebouw).
De leden van het aanjaagteam beschikken, mede vanuit hun functie als bestuurder/volksvertegenwoordiger, over de kennis en het gezag om instanties te overtuigen om hiermee aan de slag te gaan.
De leden van het aanjaagteam houden presentaties voor belangenorganisaties, politieke partijen en beroepsverenigingen (vereniging van griffiers, VNG, gemeenten, provincies, waterschappen). Het vertellen van inspirerende verhalen is een manier om zowel mensen te enthousiasmeren als om instanties te stimuleren om meer ontvankelijk te zijn voor participatie door deze burgers. Daarnaast geven de leden advies aan politieke partijen over hoe zij mensen met een beperking kunnen bereiken en betrekken. Ook fungeren zij als klankbord voor mensen en organisaties die informatie wensen of willen weten hoe zij een activiteit voor meer politieke participatie door deze burgers kunnen opzetten. Ten slotte geven zij signalen door aan het ministerie van Binnenlandse Zaken over wat zij tegenkomen in de praktijk, inclusief suggesties over wat er beter kan in het beleid van het ministerie.
Neem eens een kijkje de digitale ontmoetingsplaats www.onbeperktindepolitiek.nl. Organisaties, partijen en personen die betrokken zijn bij politieke participatie door mensen met een beperking kunnen hier elkaar vragen stellen, tips geven, ervaringen uitwisselen en meer. De digitale ontmoetingsplaats is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Op vrijdagmiddag 5 juli 2024 is op het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) afscheid genomen van het Aanjaagteam politieke ambtsdragers met een beperking. Het team heeft de afgelopen jaren veel gedaan om te laten zien dat meedoen in de politiek ook vanzelfsprekend zou moeten zijn voor mensen met een beperking. Daarnaast heeft het team zich hard gemaakt om de politieke participatie onder deze doelgroep te vergroten.
Lees hier het verslag van de afscheidsbijeenkomst.
Het bevorderen van politieke participatie door mensen met een beperking.