Overheden, dorpshuizen en wijkcentra, bedrijven en instellingen
Nederland
Overheden, dorpshuizen en wijkcentra, bedrijven en instellingen
Nederland
Mensen met een beperking moeten mee kunnen doen in de samenleving. Naar eigen wens en vermogen. Net als iedere andere burger. Dit staat in het ‘VN-verdrag Handicap’ dat in Nederland sinds juli 2016 geldt. Het Rijk moet ervoor zorgen dat overheden, bedrijven en instellingen aan de slag gaan. Zorgbelang helpt hen daarbij.
Ook mensen met een beperking willen zelfstandig kunnen wonen en werken. Onderwijs volgen, reizen met het openbaar vervoer, een avondje uitgaan en sporten. Overheden, bedrijven en instellingen, groot en klein, moeten ermee aan de slag. Bijvoorbeeld door het opstellen en uitvoeren van een inclusie agenda of door hun locaties toegankelijk te maken voor iedereen.
Wij kunnen helpen bij het opstellen en uitvoeren van een agenda waarin iedereen meedoet.
Onze aanpak
De afgelopen jaren hebben we vanuit Zorgbelang Inclusief aan verschillende inclusie agenda's meegewerkt. Vanuit het perspectief van inwoners geven we advies over de opzet en de uitwerking van de inclusie agenda.
Onze belangrijkste insteek is dat inclusie de verantwoordelijkheid van iedereen is: inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties, verenigingen en gemeente. Het is essentieel om vanuit deze verschillende perspectieven inbreng voor de inclusieagenda te
verzamelen.
Wat kunnen wij bieden?
Lees het in de flyer die je hieronder kunt downloaden.
Zorgbelang ondersteunt het toegankelijk maken van overheids- en bedrijfslocaties voor mensen met een beperking. We doen dat met:
Wil je concreet aan de slag om je locatie beter toegankelijk te maken? Laat je gebouw testen door een proefpanel van VN-ambassadeurs. Deze ervaringsdeskundigen beproeven de locatie. Van gemeentehuis tot horecagelegenheid of school. De VN-ambassadeurs zijn complimenteus over de goede dingen, maar streng over wat er beter moet. Zorgbelang maakt naderhand een verbeterplan en denkt mee over de uitvoering.
Gemeenschapsvoorzieningen zijn breed toegankelijk als alle gebruikers, zowel mensen met en zonder beperking, naar eigen wens mee kunnen doen in hun directe leefomgeving. Brede Toegankelijkheid gaat over zes onderdelen:
HET kookprogramma over inclusie met ‘Recepten om mee te doen’. Een project, waarbij we de elf receptenkaarten uit de VN receptenmap verfilmen. Jan Troost laat samen met VN-ambassadeurs en speciale gasten de kijkers inspireren hoe je op eenvoudige wijze een bijdrage kunt leveren aan een inclusieve, toegankelijke samenleving.
Gebruik filmpjes
Deze filmpjes kunnen gebruikt worden bij de start van inclusie bijeenkomsten, om vervolgens met elkaar in gesprek te gaan met behulp van de VN-receptenkaarten.
Mede mogelijk gemaakt
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Agis Innovatiefonds, CZ fonds, Stichting Voorzorg Utrecht, Leefbaarheidsalliantie Gelderland en Buro Opaal.
Wil je kennismaken met de ervaringsdeskundige VN ambassadeurs die een bijdrage leveren aan Koken met Troost?
Bekijk hier het diepte interview van Yvonne van Geel
Bekijk hier het diepte interview van Jaheed Andishmand
Bekijk hier het diepte interview van Melanie Oldenhave
Bekijk hier het diepte interview van Rick van Diem
Bekijk hier het diepte interview van Conny Kooijman
Bekijk hier het diepte interview van Dirkjan van den Esschert
Bekijk hier het diepte interview van Mireille de Beer
Deze interviews zijn mede mogelijk gemaakt door Mijnkwaliteitvanleven.nl
Het VN-verdrag Handicap staat voor inclusie, persoonlijke autonomie en volledige participatie van mensen met een beperking. Doel van het verdrag is dat hun positie verbetert. De Rijksoverheid moet ervoor zorgen dat het ook gebeurt. Daarom is er een landelijk actieprogramma gemaakt: ‘VN-verdrag Onbeperkt meedoen’. Meer over het VN-verdrag Handicap vind je hier.