Mensen met een beperking (lichamelijk, verstandelijk, psychisch of anderszins), politici
Gelderland
Het bevorderen van politieke participatie door mensen met een beperking
Mensen met een beperking (lichamelijk, verstandelijk, psychisch of anderszins), politici
Gelderland
Het project heeft als doel het bevorderen van politieke participatie door mensen met een beperking (lichamelijk, verstandelijk, psychisch of anderszins). Zij nemen naar verhouding erg weinig deel aan politieke en bestuurlijke functies, bijvoorbeeld als lid van een gemeenteraad. In het project worden 20-25 mensen met diverse typen beperkingen (lichamelijk, psychisch, autisme, niet-aangeboren hersenletsel) begeleid op weg naar meer politieke participatie. Het project duurt van eind 2020 tot april 2022, vindt plaats in de provincie Gelderland en wordt gefinancierd door het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Het project kent de volgende onderdelen: werven en selecteren van 30 deelnemers (er hadden zich meer dan 40 kandidaten aangemeld, ook van buiten Gelderland); training in de principes en werking van de democratische rechtsstaat; opstellen van een persoonlijk plan; begeleiden van de deelnemers bij het realiseren van hun doelen; houden van periodieke intervisiebijeenkomsten. Gedurende het traject trokken enkele deelnemers zich (tijdelijk) terug wegens problemen met de gezondheid zodat er ruim 20 deelnemers overbleven.
De deelnemers voelen zich dankzij het project meer serieus genomen als volwaardig burger. Zij kunnen hun talenten inzetten voor een betere samenleving. Vijf deelnemers besloten inmiddels zich kandidaat te stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022. Anderen voelen zich gesterkt in hun activiteiten op het gebied van belangenbehartiging, bijvoorbeeld in lokale inclusiewerkgroepen. En weer anderen stellen dat hun kennis van de politiek en de gemeente groter is geworden. Allen ervaren dat zij ertoe (kunnen) doen in onze samenleving.
Manifest
Het project komt regelmatig in de publiciteit, onder meer doordat de deelnemers een manifest over een toegankelijke gemeente- of statenraad hebben opgesteld. Dit manifest is aangeboden aan de burgemeester en gemeenteraad van de gemeente West-Betuwe en je kunt het manifest hier downloaden.
Reacties van deelnemers aan het project
“Men krijgt tijdens de training inzicht in de verschillende mogelijkheden om politiek actief te worden. Hoe wordt Nederland bestuurd? Verkiezingen en Politieke partijen stonden ook op de agenda. Hoe werkt en wat doet de gemeente? En hoe kunnen burgers invloed hebben op de besluiten van de gemeente? De training heeft een grote meerwaarde!”
“De training was heel waardevol en we hebben veel nieuwe kennis opgedaan. Ook het sparren met andere mensen met een beperking en het ontdekken van je politieke talenten was verrijkend.”
“Ik vind het erg mooi om over het enthousiasme van de deelnemers te lezen! Ik ben benieuwd naar het vervolg van het project en denk dat we met zijn allen hier wat moois neerzetten”.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken waardeert het project als een bijdrage aan de uitvoering van haar actieplan gericht op meer bestuurlijke en politieke participatie door mensen met een beperking. ProDemos, huis voor democratie en rechtsstaat, was een belangrijke partner omdat zij de basistraining over democratie en rechtstaat verzorgde. Deze training gaf de deelnemers in de werking van de politieke en gemeente. Tevens namen ervaren politici met een beperking deel aan enkele trainingssessies en waren zij bereid als klankbord te functioneren.