Gesprekspartner in de regio
Belangenbehartiging
In Rotterdam-Rijnmond zijn we gesprekspartner vanuit cliëntenperspectief. We nemen deel aan diverse overleggen met gemeente en diverse insdtellingen en organisaties.
Belangenbehartiging en advisering
In Rotterdam-Rijnmond zijn we gesprekspartner vanuit cliëntenperspectief. We nemen deel aan diverse overleggen met gemeente en diverse insdtellingen en organisaties.
Basisberaad Rotterdam heeft een netwerk van cliënten en cliëntenraden in de regio. Daarnaast hebben onze medewerlers veelal een dubbele expertise: naast hun vakkennis zijn veel van onze medewerkers ook ervaringsdeskundig.
Door het netwerk hebben wij onze wortels in zorg en samenleving. Deze kennis enonze epertise zetten we in bij overleggen om op collectief niveau de belangen van de mensen in een kwetsbare positie te behartigen. We laten hierbij de mensen zoveel mogelijk zelf aan het woord.
In onze platformen onderhouden we het netwerk met cliëntenraden. Belangrijke thema's uit deze overleggen dragen we aan in de diverse overleggen. Ook nemen we op verzoek van gemeente of instellingen deel aan overlegstructuren.
We hebben ook regelmatig overleg met de Brede Raad 010: De Brede Raad 010 doet er als onafhankelijke adviesraad van het college van B&W alles aan om samen beleid te maken dat werkt. Gevraagd en ongevraagd adviseert de Brede Raad 010 het college van B&W over alles wat zich in het sociaal domein afspeelt.
Zo neemt Basisberaad deel aan de Taskforce wachttijden GGZ. Deze is onderverdeeld in:
Basisberaad Rotterdam neemt ook deel aan de Focusgroep. Dit is een groep vertegenwoordigers van cliënten uit de sector Beschermd wonen en de GGZ.
Basisberaad Rotterdam neemt ook deel aan de Kenniswerkplaats Onbegrepen Gedrag. Doel van deze kenniswerkplaats is om te zorgen voor een goede, integrale aanpak van mensen met 'onbegrepen gedrag', gericht op de eigen kracht van de mensen.
Verder zet Basisberaad Rotterdam zich in voor de Crisiskaart en Hulpkaart in de regio Rotterdam-Rijnmond, en middel van eigen regie voor mensen in een kwetsbare positie.
Op collectief niveau behartigen we ook de belangen van dak- en thuislozen in Rotterdam. We organiseren vier maal per jaar het kapstokoverleg (overleg tussen daklozen, beleidsmakers en politici en wordt vier maal per jaar georganiseerd). Verder hebben we in Rotterdam het platform Movers en nemen we deel aan de landelijke coalities 'Dakloosheid Voorbij' en 'Samen thuis 2030'. En in Rotterdam nemen we -op verzoek van de gemeente Rotterdam - deel aan het project 010 om jongerendakloosheid te voorkomen. We zijn gesprekspartner voor de gemeente: gevraagd en ongevraagd geven we advies.