Veelgestelde vragen over de Participatieverordening
De Participatieverordening
Hoe kunnen burgers meer invloed uitoefenen op het beleid? Binnenkort neemt het parlement hierover hoogstwaarschijnlijk een wetsvoorstel aan. Gemeenten (en provincies en waterschappen) moeten dan vastleggen hoe zij burgers willen betrekken bij het ontwikkelen, uitvoeren en evalueren van beleid.
Meedoen, meedenken en meebeslissen
Gemeenten, provincies en waterschappen krijgen de opdracht de huidige inspraakverordening uit te breiden tot een participatieverordening. Ook kunnen zij het uitdaagrecht regelen. Dat wil zeggen dat gemeenten burgers in staat stellen hen uit te dagen als zij denken gemeenschapstaken beter, goedkoper en efficiënter te kunnen uitvoeren dan de gemeente zelf (denk hierbij bijvoorbeeld aan groenonderhoud).
Gemeenten worden dus gestimuleerd om in brede zin beleid te ontwikkelen over burgerparticipatie, over hoe zij burgers willen stimuleren tot meedoen, meedenken en meebeslissen. Een kans voor maatschappelijk betrokken burgers, burgerinitiatieven en adviesraden sociaal domein om hun stem te laten horen en inbreng te leveren.
Bekijk hieronder de notitie, de informatie kan je helpen bij je gesprek met jouw gemeente.