Manifest Toegankelijke politiek voor mensen met een beperking
Onderschrijft uw organisatie of politieke partij ook ons Manifest Toegankelijke politiek?
Hoe kunnen we de politieke participatie door mensen met een beperking stimuleren? Het ‘aanjaagteam’ van politici met een beperking heeft hierover een manifest opgesteld waarvoor wij de instemming vragen van organisaties en politieke partijen.
Aanbieding Manifest en een verzoek aan u!
Wij zijn in contact met de vaste commissie van de Tweede Kamer van Binnenlandse Zaken om het manifest begin volgend jaar aan te bieden. In deze commissie zijn immers de politieke partijen vertegenwoordigd en de commissie bewaakt en stimuleert de kwaliteit van onze democratie waaraan iedereen als volwaardig burger moet kunnen deelnemen. De aanbieding is een manier om het belang van politieke participatie te verduidelijken en om (politieke en publicitaire) aandacht voor het onderwerp te vragen.
Verzoek
Wij hopen dat u uw instemming met het manifest wilt betuigen en dat wij de naam van uw organisatie of politieke partij aan het manifest kunnen toevoegen.
Aanmelden
Wilt u voor uiterlijk 10 januari 2023 laten weten of wij uw partij kunnen vermelden? Tot nadere toelichting zijn wij uiteraard altijd bereid.
Achtergrondinformatie
Mensen met een beperking (lichamelijk, psychisch of anderszins) nemen naar verhouding erg weinig deel aan de politiek en het bestuur. Een representatieve democratie vereist echter betrokkenheid van zoveel mogelijk burgers en het VN-verdrag handicap stelt dat overheden de politieke en bestuurlijke participatie van mensen met een beperking dienen te vergroten. Er zijn goede ontwikkelingen. Zo hebben meer mensen met een beperking zich kandidaat gesteld voor de gemeenteraadsverkiezingen, worden er meer bijeenkomsten aan het onderwerp gewijd, heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken een actieplan opgesteld en stelden leden van de Tweede Kamer vragen over de financiële gevolgen van politiek actief worden. Er kan echter meer gebeuren, zeker vanuit politieke partijen.
Aanjaagteam
Het aanjaagteam, ingesteld door de minister van Binnenlandse Zaken, heeft het afgelopen jaar een aanjagende rol proberen te vervullen naar onder andere politieke partijen, de vereniging van griffiers, de VNG, de waterschappen, en uiteraard (organisaties voor) mensen met een beperking. De leden (die allen een beperking hebben) zijn als burgemeester, gemeenteraadslid, lid van Provinciale Staten en bestuurder van een waterschap actief in de politiek en het bestuur. Zie de bijlage voor meer informatie. Zij hielden inleidingen tijdens bijeenkomsten, voerden adviesgesprekken en stelden handreikingen op. Het team (dat in maart stopt met haar activiteiten) heeft haar ervaringen en aanbevelingen kort in een manifest verwoord.
Politieke partijen
Politieke partijen zijn een belangrijk middel om politiek actief te worden. Mensen met een beperking lopen echter tegen diverse belemmeringen aan en politieke partijen zijn vaak onvoldoende bekend met deze burgers. Een grotere wederzijdse bekendheid is gewenst. Het manifest heeft als doel politieke partijen op te roepen zich meer open te stellen voor en actiever aandacht te besteden aan het betrekken van mensen met een beperking. Momenteel benaderen wij partijen, alsook andere organisaties, met de vraag of zij ook hun instemming met hun manifest willen betuigen. Het is een manier om hun betrokkenheid bij het thema te vergroten, of op z’n minst hun aandacht erop te vestigen.